keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Kuria vai ei?!

Onko tämän päivän vanhemmilla vääränlainen käsitys lasten kasvatuksesta ja onko vanhat käsitykset kasvatuksesta unohdettu? Ennen vanhaan lapsia pidettiin hyvin kurissa, eikä niskurointia hyväksytty. Lasta ei pidetty niin tärkeänä kuin nykyään. Nykyään perheen lapset ovat vanhempien silmätikkuja ja saavat kaiken haluamansa keinolla millä hyvänsä. Vanhemmat ovat tavallaan antaneet periksi kurinpidossa ja yrittävät kasvattaa lapsensa "hellävaraisemmalla" tavalla. En halua yleistää, mutta ennen ei vanhemmat sallineet lasten tehdä mitä tykkäävät, mutta nykyään suurin osa lapsista viettää vapaa-aikansa lojuen kauppakeskusten käytävillä, sotkemassa yleisiä paikkoja ja juopottelemassa viikonloppuisin. Aikaa ei enää vietetä perheen kesken, niin kuin ennen. Lauseen "Ennen oli kaikki paremmin kuin nykyään!" kuulee usein vanhempien ihmisten suusta, jotka ovat saaneet omilta vanhemmiltaan hyvän ja kurinalaisen kasvatukset, joka on tehnyt heistä "kunnon kansalaisia".

Silloin kun minä olin nuori minulla oli selvät rajat ja säännöt, joita piti noudattaa. Kotiintuloajat toimivat hyvin sillä en laittanut vastaan, vaikka lähdin aina kaveriporukasta ensimmäisenä kotiin. Kiltisti kuljin aina suurien kauppojen käytävillä äitini rinnalla, vaikka muut lapset kiljuivat, parkuivat ja juoksentelivat ympäri kauppaa. Minun teki mieli huutaa viereisellä kassalla jonottavalle naiselle, että pitäisi lapsensa kurissa, eikä antaisi lapsensa heitellä tavaroita hyllyistä. Mielestäni vanhempani ovat kasvattaneet minua hyvällä kurilla ja tietenkin rakkautta unohtamatta.

Joistakin nuorista voi heidän omasta käytöksestään huomata minkälaisen kasvatuksen he ovat saaneet. Ylimieliset, itserakkaat ja "kaikki nyt ja heti" tyyliset nuoret ovat selvästi vanhempansa lellikkejä ja elävät ilman mitään rajoja, koska "eihän meidän pojalle voi sääntöjä laittaa, koska hän voi suuttua!" Vanhemmat pelkäävät menettävänsä lastensa arvostuksen, jos toimivat heidän tahdon vastaisesti tai he pelkäävät, että muiden lasten vanhemmat luulevat heidän olevan hirveitä nipottajia. Kun taas nuoret, jotka osaavat arvostaa erilaisuutta ja osaavat ottaa muut huomioon on kasvatettu nöyriksi, muut huomioon ottaviksi ja hyväksymään ihmiset sellaisina kuin he ovat. Nämä esimerkit ovat vain kärjistettyjä eivätkä todellakaan päde kaikkiin nuoriin.

Nykyajan vanhemmille voisi järjestää jonkinlaisia lastenkasvatuskursseja, jottei niin monessa perheessä perheenpäänä toimisi lapsi/lapset vaan aikuiset. Heti lapsen oppiessa kävelemään ja puhumaan olisi hyvä ottaa kuri ja säännöt käytäntöön, koska nykyajan lapset ovat hyvin nuorena viisaampia miltä he näyttävät ja saavat helposti vallan omaan hallintaansa. Eivät lapset "rikkoudu" tai "hajoa" vaikka heitä komentaisi ja asettaisi rajoja.

2 kommenttia:

  1. Tekstisi on mielenkiintoista luettavaa. On kiinnostavaa kuulla nuoren ihmisen näkemyksiä hyvästä käytöksestä ja toisten huomioon ottamisesta.

    Oma kantasi tulee selvästi ilmi. Hyvä, että annat teesisi tueksi toimintaohjeen tekstin lopussa.

    Kieli on pääosin sujuvaa. Pilkkuja tosin puuttuu jonkin verran. Ensimmäisestä kappaleesta vaihtaisin sanan "silmätikku" sanaan "silmäterä", sillä silmätikku tarkoittaa negatiivisen huomion kohteena olemista. Silmäterä puolestaan tarkoittaa asiaa tai ihmistä, jota yritetään varjella ja suojella mahdollisimman paljon.

    VastaaPoista
  2. Kieliasiat ovat hyvässä kunnossa, mutta minusta siellä oli muutama pilkku jäänyt pois.

    Rakenteessa aloitus- ja lopetuskappale ovat hyviä ja mielenkiintoisia, kappalejako on hyvin tehty ja teksti menee jouhevasti eteenpäin.

    Muuta:
    " Ylimieliset, itserakkaat ja "kaikki nyt ja heti" tyyliset nuoret ovat selvästi vanhempansa lellikkejä ja elävät ilman mitään rajoja, koska "eihän meidän pojalle voi sääntöjä laittaa, koska hän voi suuttua!" ", tämä lause jäi parhaiten minun mieleeni ja lause osuu oikeaan nykymaailmassa ja on ihan totta kuin voi olla nykyään.
    Hanna



    VastaaPoista