maanantai 27. tammikuuta 2014

Kohta 18

Maarit Lallin ohjaamassa suomalaisessa elokuvassa "Kohta 18" (2012) tulee hyvin esille nykynuorten henkinen kasvaminen alaikäisestä aikuiseksi. Elokuva alkaa lauseilla: ”Meitä oli viis kundii. Me pidettiin yhtä – melkein aina. Musta meillä oli kaikilla ihan normaalit perheet. Normaalit ongelmat. Normaalit fiilikset. Ei mitään, mistä ei ois päässy yli. Sitten sinä yhtenä vuotena kaikki alkoi mennä jostain syystä päin vittua.”

Elokuvan päähenkilöt Karri (17), Pete (17), André (17), Akseli (17) ja Joni (18) ovat kaikki normaaleita pojista miehiksi kasvavia nuoria. Pojat asuvat Helsingissä ja viettävät vapaa-aikansa kuin kaikki nuoret - ystävien parissa. Elokuvan alussa pojat kapinoivat vanhempiaan vastaan jokaisesta vastaan tulevasta asiasta, joka kuuluu nuorten tapaan ”irtautua” vanhemmistaan ja aikuistua. Kapinoinnin seurauksena poikia uhkailtiin sillä, että viikonloppu vietettäisiin kotiarestissa, eikä juhlimassa ystävien kanssa ulkona. Vanhemmat yrittivät pitää lapsensa kurissa tai ei aivan jokaisen pojan vanhemmat. Nimittäin he jättivät kaikki asiat lapsen vastuulle ja pitivät itse hauskaa yöelämässä. Elokuvassa kävi ilmi, että vanhempien ikä vaikutti siihen kuinka hyvin he huolehtivat lapsistaan. Nuoremmat ja varsinkin eronneet vanhemmat vähät välittivät lapsestaan/lapsistaan verrattuna hieman vanhempiin ja edelleen naimisissa oleviin vanhempiin, jotka tuntuivat olevan liian ylisuojelevia. He urkkivat lastensa asioita kyselemällä ja ”stalkkaamalla” heitä Facebookissa.

Jokaisen kohta 18 vuotta täyttävän nuoren elämään kuuluu ajokortin saaminen, rajojen kokeilu ja aikuistuminen. Elokuvassa rajojen kokeilusta on hyviä esimerkkejä kuten abortin tekeminen, tupakointi ja ”ryyppääminen”. Elokuvaan oli helppo samaistua, koska ensimmäisen kerran katsoin elokuvan ollessani juuri kohta 18. Elokuvasta löytyy samoja piirteitä ja asioita kuin omasta elämästäni. Kuten 17-vuotiaana vanhemmat eivät olleet enää ne joille kerrottiin kaikki asiat vaan heidät korvattiin kavereilla. Vanhempia ei enää nähty esikuvina vaan ”nalkuttavina” kaikki tietävinä elämän pilaajina.

Elokuvassa heti täyttäessä 18 vuotta täytyi kokea tunne kun sai kaupasta ostettua ensimmäiset lailliset kaljat ja kiskoa ne kurkusta alas sekä aamulla herätä puistonpenkiltä vielä hieman alkoholia veressä olevana. Odotettu vapaus koitti, mikä toi mukanaan vastuun ja velvollisuudet, joista oli nyt selvittävä kuin aikuinen. Elokuvan lopussa näkee pojissa huiman henkisen kasvun verrattuna elokuvan alussa esiintyviin nuoriin pojan kloppeihin. Nuoret miehet ottivat vastuun kaikesta kuin aikuiset ja riitojen määrä vanhempien välillä väheni merkittävästi. Hyväksyttiin äidin raskaus vaikka aikaisemmin se oli aiheuttanut tärykalvoja särkevän huudon. Pojista oli tullut miehiä. Vanhemmat saivat takaisin entisen merkityksen ongelmien kuuntelijoina ja auttajina.


Vaikka ajatellaan, että pojat eivät ikinä aikuistu vaan pysyvät lapsellisen käytöksen takia pikku poikina niin näin ei ole, ainakaan jokaisen kohdalla. Jokaisesta pojasta löytyy kunnollinen omista asioista huolta pitävä ja muista huolehtiva persoona varmasti jossakin elämän vaiheessa. Aikuiseksi kasvaminen pojilla vaatii vain enemmän aikaa kuin tytöillä.